רשות החשמל הסדירה מחדש את הכדאיות של בניית מערכות סולאריות ביתיות. מטרת ההסדרה היא לעודד ייצור ביתי ועצמאי של אנרגיה לצריכה עצמית, על חשבון ניצול משאבי האנרגיה הרגילים והמזהמים. הרווח הכלכלי שניתן להפיק ממתקן סולארי בא לידי ביטוי בחשבון החשמל של הצרכן.
מערכות סולאריות תלויות במרכיבים הבאים:
1. קולטים פוטוולאטים – פאנלים סולאריים הנבחרים על פי המלצת המהנדס.
2. ממיר מתח סולארי – הופך את החשמל המיוצר מהקולטים לחשמל התואם את הרשת הארצית.
3. מערכת ניטור ובקרה – מציגה את ביצועי המתקן ועוזרת במקסום תפוקות.
4. מונה דו כיווני – מעביר לחברת החשמל את נתוני הצריכה.
5. מונה ייצור חשמל – מודד את ייצור החשמל של המערכת.
6. כבלים ואמצעי חיבור – מחברים בין הקולטים, ממיר המתח ולוח החשמל.
גודל וסוגי מערכות
מערכת אנרגיה ביתית היא בגודל של 15 קילוואט. חברת החשמל מאפשרת סטייה של עד 10% בין הספק המערכת המחובר למערכת החשמל, לבין ההספק המותקן של הפאנלים. כתוצאה מכך, המערכת הביתית הגדולה ביותר המותרת להתקנה היא בגודל של 16.5 קילוואט. יש לציין, כי מערכת בסדר גודל של 4 קילוואט אינה דורשת הצהרה בפני מס הכנסה. מנגד, במערכות גדולות יותר או בהכנסה של מעל 18 אלף שקל לשנה חייב הלקוח להגיש דוח הכנסות עם פירוט הסכומים שהתקבלו מחברת החשמל. הגשה זו הופכת אותו לעוסק פוטר או מורשה, עם כל ההשלכות הנלוות לכך.
אלו הסוגים של מערכות סולאריות ביתיות:
א. מערכות על גג שטוח – תופסות שטח גדול יותר ונחשבות למעט יקרות. הסיבה לגודל של המערכת היא מבנה המתקן הסולארי, המחייב הרחקת שורות הפאנלים על מנת למזער אפקטים של הצללה. היות ואין שיפוע על גג שטוח, יוצרים שיפוע של 24 מעלות עם מתקנים מיוחדים. עלות הקונסטרוקציה מייקרת את ההתקנה, ודורשת מעורבות של אנשי מקצוע מיומנים.
ב. מערכות על גג רעפים – כדי להקים מערכת ביתית של 4.4 קילוואט לדוגמא על גג רעפים, יש צורך בבערך 40 מ"ר פנויים לבנייה. השיפוע של הגג עצמו משמש לקליטת קרני השמש, כאשר הפנאלים הסולאריים מורכבים ישירות על רעפי הגג בעזרת מתאמים ייעודיים.
אישורים והקלות
מי שרוצה ליהנות מהפוטנציאל של מערכות סולאריות ביתיות צריך להכיר את האישורים הנדרשים. אלו האישורים הבסיסיים, אך אליהם יש להוסיף מסמכים נוספים הניתנים על ידי הגורמים הרלוונטיים ברשות המקומית:
– אישור בעלות על הגג או השטח הנדון
– אישור מהנדס חשמל
– אישור מהנדס קונסטרוקציה בהתקנה על גג שטוח או קרקע
– אישור מועצת תכנון ובניה
את תהליך הוצאת האישורים יש לעבור בליווי החברה המתקינה. התהליך כולו אורך בערך חודשיים עבור מערכות ביתיות סטנדרטיות, אך במערכות גדולות הוא עשוי להתעכב. יחד עם זאת, הרשויות המקומיות מעודדות הקמה של מערכות ומתקנים ביתיים, ולכן ישנן הקלות.
לסיכום, כדאי לתכנן מערכות ביתיות שיפיקו חיסכון אשר לא יעלה על החשבון השנתי. בניגוד למה שנהוג לחשוב, לא תמיד הפעולה הנכונה היא ניצול מלוא שטח הגג, על מנת להתקין מערכות סולאריות.
מאמר מועיל!