פרגולה, או מצללה בעברית, היא תוספת עיצובית נאה, שימושית ומהנה לכל בית או גינה. מדובר במבנה מקורה, ללא קירות, המהווה שטח ישיבה מוצל שמשדרג את המתחם הביתי. מכיוון שהחל משנת 2014 ניתנו הקלות והוסרו חסמים, ניתן היום לבנות פרגולה ללא קבלת היתר בנייה מהרשות המקומית (אלא במקרים מסוימים, לדוגמא שטח גדול מעל 50 מ"ר). במדינה כמו שלנו, בה מרבית חודשי השנה אפשר וכדאי לשהות בחוץ, מדובר באזור ישיבה נהדר, שייעודו המוחלט הוא להנעים את הזמן. בנוסף לכך, הפרגולה גם משפיעה מאוד על נראות הבית. לא משנה אם היא גדולה או קטנה, או מאיזה חומר גלם היא מורכבת, לפרגולה יש נוכחות ולכן חשוב לתכנן אותה עם הרבה מחשבה.
פרגולה אפשר לבנות באמצעות חברה מקצועית, אך אם אינכם רוצים להתחייב להוצאה כספית גדולה, או אם אתם מעוניינים לחסוך, תוכלו גם להקים פרגולה בעצמכם. כך תוכלו לא רק ליהנות מפרגולה לתפארת, אלא גם מהסיפוק בידיעה שהיא נבנתה במו ידיכם.
אז יאללה, לעבודה!
שלב ראשון – בחירת חומר הגלם המתאים
הדבר הראשון והחשוב ביותר שעליכם לעשות הוא להחליט מאיזה חומר גלם הפרגולה תהיה בנויה. לבחירת חומר הגלם השלכות עצומות על מחיר הפרגולה ועל תחזוקתה השוטפת. יש כיום מגוון חומרים מהם ניתן לבחור, כל אחד מהם מעניק לפרגולה מראה אחר ונושא עימו יתרונות וחסרונות אותם כדאי להכיר:
- עץ – זהו חומר הגלם המסורתי והשכיח לבניית פרגולה. פרגולות עשויות עץ נראות מסיביות, הן בעלות מראה מזמין ונעים ומשדרות נוחות, נינוחות, רוגע וביתיות. קיימים שני סוגי עץ עיקריים לבניית פרגולה – עץ גוּשָנִי (מהמילה "גוּש"), שהן למעשה קורות עץ עבות שהוקצעו מעץ שלם. מדובר בעץ חזק ויציב שיכול לשאת משקל כבד בשל העובדה שהוא עשוי קורה יחידה. העץ הנפוץ השני הוא עץ מודבק – עץ לבן שעובר עיבוד והדבקה במספר שכבות. הבחירה בעץ כחומר הגלם שלנו, דורשת מכם להכיר גם את העצים עצמם ואיזה מהם הוא המתאים ביותר, הן מבחינת תנאי מזג האוויר והן מבחינת העלויות. עוד דבר שיש לזכור הוא שלעץ יש בלאי שוטף ולכן פרגולה כזו מצריכה לא מעט תחזוקה.
- אלומיניום – חומר גלם שתופס תאוצה רבה בשנים האחרונות בשל יתרונותיו הרבים, כגון עמידות למזיקים ולכל תנאי מזג אוויר קיצוניים ככל שיהיו, אי חדירות למים ולעובש, גמישות, קלות הרכבה ופירוק, נוחות עבודה ומראה יוקרתי. בנוסף, אלומיניום אינו מלכלך ויש לו בלאי אפסי, דבר שמשפיע כמובן גם על עניין התחזוקה ( או אי התחזוקה במקרה זה) העתידית.
- ברזל – חומר גלם שמתאים לכל מטרה ולכל מקום, מגיע במגוון גימורים וצבעים ומשתלב בקלות עם חומרים נוספים. פרגולה העשויה מברזל משווה למבנה מראה יוקרתי ואופנתי והיא עמידה, חזקה ואידיאלית לשהייה בחוץ. חסרונותיו של הברזל הם משקלו הכבד ואופי התקנתו המצריך יסודות וחיבורים יציבים ביותר. כמו כן, מדובר בחומר קשה לעבודה והדורש תחזוקה תקופתית.
קיימים חומרים נפוצים נוספים שניתן להרכיב מהם פרגולות, ביניהם פלדה, ברזל ובטון, אך אלה כבדים מאוד ומייקרים את הפרגולה גם בשל מחירם הגבוה וכן מפני שהם מצריכים ליווי של אנשי מקצוע, כגון מהנדס בניין.
שלב שני – תכנון זה שם המשחק
שלב התכנון הוא בעצם הכל. תכנון נכון יאפשר לכם לבצע את העבודה בצורה קלה ונוחה, תכנון לקוי יקשה עליכם מאוד ואולי בעטיו לא תאהבו את התוצאה הסופית. לכן חשוב להיות ברורים ולעבוד באופן מסודר – החליטו מה גודל הפרגולה שתרצו להקים, בדקו היכן אתם רוצים למקם אותה, קחו מידות מדויקות ושרטטו אותה לפיהן.
לאחר שהשרטוט מוכן, יש להצטייד בחומר הגלם הנבחר ובאביזרים וכלים שיסייעו לנו בהקמת הפרגולה. גם כאן תכנון מקדים יכול בהחלט לחסוך זמן והוצאות.
שלב שלישי – זהו, מתחילים לבנות
השרטוט מוכן, חומרי הגלם והכלים אצלנו, זה הזמן להתחיל להקים את הפרגולה. וכמו בכל דבר, מתחילים עם היסודות, אחד החלקים המרכזיים בתהליך. על היסודות להיות מוצקים ויציבים ככל האפשר. לשם כך, יש לחפור, בהתאם לשרטוט, בורות ייעודיים, בעומק של כ-50 ס"מ לפחות, ועליהם יש לצקת בטון, ולתוכו להכניס תושבות.
שימו לב! שלב היסודות, כולל יציקת הבטון והנחת התושבות חייב להיות מדויק וישר מאוד. זהו למעשה בסיס הפרגולה, ולכן הוא צריך להיבנות באופן יציב וחזק.
עכשיו מחכים. הבטון צריך להתייבש 24 שעות בערך. בינתיים אפשר לצבוע את הקורות והעמודים ולהגן עליהם בחומרים ייעודיים, שימנעו ממזיקים לפגוע בהם.
השלב הבא או הנחת העמודים על הבטון היבש. הקפידו שהם מונחים ישר. כעת התחילו בשלב בניית השלד.
במידה והחלטתם שאחד מהקירות הבית החיצוניים יתמוך בפרגולה והיא תישען עליו ("פרגולה תלויה"), החלו בקיבוע הקורות לקיר. מדובר למעשה בקורות תומכות עליהן מונח משקל הפרגולה, לכן הן חייבות להיות חזקות מאוד ולהיות מוצמדות הן לקיר הבית והן אחת לשנייה על ידי ברגים מיוחדים. לאחר מכן הוסיפו את עמודי הרגליים וכן קורות רוחביות תומכות נוספות.
אם החלטתם להקים פרגולה עצמאית, הנסמכת על עמודים בלבד, יש להניח תחילה קורות אורך ורק לאחר מכן את קורות הרוחב. מטרתן של קורות האורך לתמוך בקורות הרוחב ולהוות את הבסיס להצללה ו / או לקירוי העתידיים.
שלב רביעי – קירוי והצללה
זהו. הכל כבר כמעט מוכן. כל שנותר הוא הקירוי מלמעלה.
בשוק קיימות אפשרויות רבות לקירוי ולהצללת פרגולה. אך ראשית, עליכם להחליט האם אתם מעוניינים שהפרגולה שלכם תהיה אטומה ומוגנת מגשם, או שתישאר מוצלת בלבד. בהתאם להחלטתכם בחרו את סוג הקירוי.
אם החלטתם לבנות פרגולה חסינה לגשם, שתהיה מקורה לגמרי, תוכלו להשתמש ברעפים מסוגים שונים, בסנטף או פלרוף (פלסטיק גלי), בקירוי מתכת ועוד. אם ברצונכם שהפרגולה רק תצל עליכם אך תישאר מאווררות, תוכלו להניח עליה חומרים טבעיים יותר, כגון מחצלות במבוק או קורות עץ במרווחים קטנים.
ואחרון חביב – תחזוקה
לפני שאתם מתרווחים בנוחות בפרגולה החדשה שבניתם בעשר אצבעותיכם, תנו דעתכם על עוד דבר אחד – תחזוקת הפרגולה. מכיוון שכבר עשיתם שיעורי בית עוד בשלב התכנון, אתם בוודאי מודעים לכך שכל פרגולה צריכה ריענון ותחזוקתה תקופתיים, בתדירות כזו או אחרת, בהתאם לחומר הגלם ממנו היא עשויה. פרגולות עץ דורשות טיפולים תקופתיים, כגון קילוף שכבות צבע ישנות, ריסוס שוטף כנגד מזיקים וצביעה של העץ. פרגולות מברזל מצריכות תחזוקה מועטה בלבד, ולעומתן פרגולות אלומיניום אינן דורשות תחזוקה כלשהי, כיוון שלאלומיניום אין בכלל בלאי.
עניין התחזוקה הוא לחלוטין בחירה שלכם. גם כאן תוכלו לבצע זאת בעצמכם (ובינינו, אם כבר בניתם פרגולה לבד, מה זה כבר לתחזק אותה?), או שתוכלו להיעזר באנשי מקצוע. הכל עניין של רצון ותקציב.
ומה אם אינכם יכולים או מעוניינים לבנות פרגולה לבד?
אל חשש! יש כיום חברות רבות שמתמחות בהקמת פרגולות. חשוב לבחור בחברה מקצועית ואיכותית, שתתאים את הפרגולה באופן מיטבי אליכם, לאופי הבית ולמבנה הגינה שלכם, שתוכל לבצע את העבודה על הצד הטוב ביותר ותעניק לכם שקט נפשי לאורך כל התהליך, החל משלב התכנון המוקדם, דרך שלב ההתקנה עצמו וכמובן בשלב התחזוקה השוטפת.
באדיבות אתר טוב תודה