נהוג לחלק את עונות השנה לארבע תקופות שונות, אשר כל אחת מהן מייצגת שורה ארוכה של משמעויות כאלה ואחרות מטבע הדברים. האביב מציין את המעבר בין עונת החורף לעונת הקיץ, ועל כן הוא נקרא גם בשם – עונת מעבר.
מבחינה אסטרונומית, העונה מתחילה בימי השוויון, אשר בהם אורך היום שווה לאורך הלילה ונגמר בימי ההיפוך – בהם היום הוא הארוך ביותר בשנה והלילה הוא הקצר. במונחי תאריכים, ניתן לסמן את העונה הזו בחצי הכדור הצפוני בתאריך 21 במרץ עד 21 ביוני, ובחצי הכדור הדרומי ב-21 בספטמבר עד 21 בדצמבר.
מאפייני האביב במדינת ישראל
בכל מה שקשור אלינו, הרי שהחודשים מרץ, אפריל ומאי מהווים את שיאו של האביב בישראל. אלו המאפיין העיקריים שלו:
- האביב קצר ביחס למקומות אחרים בעולם
- הוא מאופיין במעבר תכוף של שקעים שרביים
- הוא תורם לפריחה ייחודית של חוטמית זיפנית, גזר קיפח, חרצית עטורה, חרדל השדה ועוד
מלבד ההיבט האקלימי, עונת האביב משפיעה על האדם בצורות שונות, ומוזכרת באמנות, בשירה וביהדות. עונה זו מסמלת השראה ליצירה, ומזוהה עם מצב רוח חיובי ואנרגיות חדשות. הסיבה העיקרית לכך קשורה לתזמון של העונה, ובעיקר לעובדה כי היא מגיעה מיד לאחר חורף סוער וגשום על פי רוב. בניגוד למה שנהוג לחשוב, אפילו במדינה ים תיכונית כמו ישראל ניתן לחוש בבירור את ההשפעות של האביב. מזג האוויר הופך להיות נעים ונוח ביותר, יש חגים ששוברים את השגרה, וקיימת תכונה של התרגשות לקראת עונת הקיץ הממששת ובאה.
לסיכום, בין עונת החורף לעונת הקיץ מתרחשות תופעות טבע רבות אשר משפיעות על איכות החיים שלנו בצורה ישירה. בעונה זו הטמפרטורות עולות בהדרגה, כמויות הגשמים הולכות ופוחתות אט אט, וניתן לחוש שקעים שרביים אשר מחליפים את מזג האוויר החורפי. בישראל, אין צורך בהיערכות מיוחדת לקראת עונת המעבר, ואפשר להתנהל בה עם בגדים קלילים ונינוחים במשך רוב שעות היום והערב בדרך כלל.